Hoofdstuk 1 - Hoofdlijnen

1.4 Leeswijzer

De jaarstukken bestaan uit het jaarverslag en de jaarrekening. De jaarstukken zijn samengesteld binnen het wettelijk kader Besluit Begroting en Verantwoording provincies en gemeenten (BBV).

Jaarverslag 

In het jaarverslag leggen we verantwoording af over onze uitgaven en behaalde resultaten. Het jaarverslag bestaat uit hoofdstuk 1 tot en met hoofdstuk 3 en omvat de samenvatting, de programmaverantwoording (beleidsverantwoording) en de paragrafen.

Programmaverantwoording 

De programmaverantwoording in hoofdstuk 2 gaat over 9 programma's en de bedrijfsvoering (Overhead). In ieder programma is een overzicht van de beleidsdoelen opgenomen met bijbehorende meerjarendoelen. Om het halen van de doelen te meten zijn indicatoren opgenomen. Hierdoor is een vergelijking van de toezeggingen in de begroting en de realisatie mogelijk. De status van de indicatoren kan groen, oranje of rood zijn. Deze kleuren hebben de volgende waarde:

Kleur

Waarde

Groen

  • Geen afwijking in prestatie of Geen afwijking in planning of
  • Een financiële afwijking kleiner dan 5% (verschillen kleiner dan  
    € 100.000 zijn altijd groen, ongeacht het percentage van de afwijking).

Oranje

  • Prestatie wordt niet volledig behaald of aard opgave is niet meer consistent met sturing die hieraan is gegeven of,
  • Prestatie loopt achter op planning maar dit is niet problematisch of,
  • Er dreigt een financieel tekort of onderbesteding (afwijking tussen de 5 % en 10%).

Rood

  • Prestatie wordt niet of nauwelijks behaald of,
  • Prestatie loopt achter op planning, de realisatie is problematisch of, 
  • Er is een financieel tekort of onderbesteding (afwijking > 10%).

Onder ‘Wat hebben we gedaan?’ is onder het beleidsdoel de toelichting uit de begroting opgenomen. Vervolgens is bij de meerjarendoelen toegelicht wat is gerealiseerd. In de tabel ‘Wat heeft dit beleidsdoel gekost?’ zijn de cijfers van de baten en lasten en de mutaties in de reserves op programmaniveau opgenomen. Hierbij zijn de cijfers vergeleken met de bijgestelde begroting (= stand Slotwijziging).

Paragrafen 

In de paragrafen van hoofdstuk 3 worden specifieke onderwerpen toegelicht die van belang zijn voor de financiële positie van de provincie. De paragrafen zijn ook opgenomen in de begroting. 
Naast de verplichte paragrafen is er in de begroting een aantal niet-verplichte paragrafen opgenomen, te weten Projecten, Brede Welvaart en Arbeidscapaciteit. In de jaarstukken wordt ook over deze niet-verplichte paragrafen verantwoording afgelegd.

Jaarrekening 
De jaarrekening in hoofdstuk 4 bevat de balans per 31 december en een overzicht van baten en lasten. Daarnaast bevat de jaarrekening een bijlage met de verantwoordingsinformatie over specifieke uitkeringen en een bijlage met het overzicht van de gerealiseerde baten en lasten per taakveld. De jaarrekening bevat de belangrijkste onderdelen waarover de onafhankelijke accountant een oordeel geeft.

Balans 

De balans geeft de financiële situatie van de provincie weer per 31 december. De onderdelen (activa en passiva) in de balans worden afzonderlijk toegelicht.

Baten en lasten

De cijfers in het overzicht van baten en lasten komen overeen met de programmatabellen ‘Wat mag het kosten?’. De belangrijkste verschillen tussen de begroting na wijziging en de realisatie worden toegelicht.

Getalnotatie 

De bedragen in de jaarrekening zijn weergegeven in eenheden van duizend euro, tenzij anders vermeld. Hierdoor kunnen in totaaltellingen afrondingsverschillen ontstaan.

Deze pagina is gebouwd op 05/30/2024 06:56:46 met de export van 05/30/2024 06:42:02